Helyszínek

Makó - Magyarország

Makó több mint 700 éves alföldi város az ország délkeleti részén, Szegedtől 30 km-re található.
Makó a vörös és fokhagymájáról lett híres. Hagymatermesztők és kereskedők városa volt.
Makó utcáit rótta, és a helybéli gimnázium tanulója volt József Attila. Itt adták ki első verses kötetét 1922-ben Szépség Koldusa címmel.
Az előszót Juhász Gyula költő írta, aki a makói gimnáziumban tanított. Kötődött Makóhoz Móra Ferenc is. József Attila legnagyobb pártfogójának, Dr. Espersit Jánosnak egykori házában ma állandó kiállítás várja az érdeklődőket.
Több híres szülötte is van városunknak : Pulitzer József újságíró, sajtócézár, Galamb József a híres T-modell megalkotója, Erdei Ferenc, hagymakertész családból származó szociológus, Páger Antal Kossuth –díjas színész.
Makó 2004-ben Magyarország legvirágosabb városa verseny első helyezését nyerte el. 2005-ben Európa ezüstérmes virágos városa lett. Sétáljanak velünk!

Nagyobb térképre váltás
Szeged felől a városba érkezve, a volt Korona Szálló impozáns épülete fogadja az ide látogatót. A Koronában működik a Konferencia és Szolgáltató Központ. Vele szemben az 1927-ben épített neobarokk Bérpalota a város legreprezentívabb lakóháza. Az erkélyei alatt Közép- Európa második legnagyobb fecske kolóniája található. A főtéren tovább haladva található a klasszicista stílusban épült Városháza, hajdan Csanád megye székháza volt.
Makovecz Imre tervei alapján elkészült Makón a Hagymaház kulturális központ.
Nyáron a szabadtéri színpadán hagyományosan megrendezésre kerül az Operett Fesztivál és a Makói Muzsika. A nézők létszáma ma már meghaladja a 3000 főt.
Egy szép, hosszú városi séta után javasoljuk, hogy látogassanak el a makói Termál- és Gyógyfürdőbe. Szép környezet, és medencék várják a fürdőzőket és gyógyulni vágyókat.

http://www.szentgellertborhaz.hu/
http://www.mako.hu/

Skoczow - LengyelországNagyobb térképre váltás

http://www.skoczow.pl/
http://www.gastronomiapolska.com/

Tivat - Montenegro

Tivat pillanatnyilag a montenegrói tengerpart legdinamikusabban fejlődő városa. Az utazó repülővel és közúton juthat el legkönnyebben ebbe csodálatos kis városkába, ahol úgy pihenhet e ember ahogy az elképzeli. Strandok sokasága, hotelek, apartmanok, éttermek, kávézók, élelmiszer áruházak, pékségek, és mindennap üzemelő piac várja az ideérkezőket.
A Kotorban őrzött feljegyzésekben a XIV. században a várost úgy említik, mint Teude, Theode és Theudo, mely arra utal, hogy valamilyen kapcsolata volt Teuta királynővel. De sajnos nagyon kevés írásos nyoma található, mi is történt itt valójában évszázadokkal ezelőtt.


Nagyobb térképre váltásA középkorban és később a tivati termőföldek miatt a város a kotori, prčanji, és dobrotai nemesek tulajdonában volt. Itt voltak a nemesek villái, nyaralói és a közös templom, mely 1373-ban épült. A Buča család gazdag hagyatékából fenn maradt egy csodálatos nyaraló, ahol ma a tivati múzeum és galéria található. A Prevlaka félszigeten volt az állomáshelye a Zetai katonaságnak a XIII - XV. században. Várossá a XIX. század végére nőtte ki magát Tivat, fél évszázaddal később a turisták is vendégei lettek a városnak. Ismert hoteljai Tivatnak: „ Plavi horizonti, Mimoza, Kamelija, Palma”, de nagyon sok magán szállás közül is választhat az ide érkező turista.
A legérdekesebb turista település a Sv. Marko, a párizsi Mediterrán Club a tulajdonosa. Több mint száz kunyhó található a szigeten, teljesen elbújva a sűrű mediterrán növényzet között.

1971 óta a tivati repülőtérnek modern kifutópályája van, ahol nem csak a hazai de a külföldi gépek is rendszeresen landolhatnak.

http://www.tivat.travel/