Tévés főzőshow-ban a makói szakácsok

Délmagyar

Szabó Imre
2010.02.20. 11:00


Tegnap épp lengyel ételeket kellett készíteniük.
Fotó: Veréb Simon

Makó - Nemzetközi televíziós főzőshow-ban vesz részt a makói Szent Gellért borház és étterem háromfős szakácscsapata: a magyar hozzávalókból lengyel és montenegrói kollégáik alkotnak valamit, ők pedig a versenytársak alapanyagaiból főznek.

Egy napon át gondolkodott Sarró Mihály, a makói Szent Gellért borház és étterem főszakácsa, vajon mi lehet az az erős, savanykás illatú, fehér lé, amit lengyel kollégáitól kapott, míg végre rájött: ez bizony rozskovász. Hogy miért kellett törnie a fejét? Azért, mert csapatával, Kereső Attilával és ifjabb Mihály Zoltánnal egy nemzetközi televíziós főzőshow-ban vesz részt. Két másik, egy lengyel és egy montenegrói csapattal mérik össze kreativitásukat. A feladat pedig nem más, mint hogy mindegyik társaság süssön-főzzön valamit a másik kettő által küldött alapanyagokból, hozzávalókból anélkül, hogy megmondanák, ezek valójában mik. Mi több, receptet sem kapnak a munkához.

Az Utazó ízek című gasztronómiai műsor rendezője, Hegedűs Anita lapunknak elmondta: céljuk az, hogy a konyhán keresztül ismertessék meg a három ország szakácsait egymás kultúrájával. S miután egyikük sem tudja, milyen ottani specialitások hozzávalóit kapta meg, minden bizonnyal az ízek különös, ínycsiklandó keveréke születik meg. Hogy nem egyszerűen valamelyik jól ismert hazai ételt készítik el saját konyhájukon a csapatok, arra garancia egy fontos szabály: minden hozzávalót fel kell használni, és semmit sem szabad hozzátenni a tévéstáb által hozottakhoz. A korábbi lengyelországi és montenegrói forduló alkalmával a tivati és a skoczówi főzőmestereknek a pirospaprika okozott fejtörést – Sarró Mihályéknak meg a például a Lengyelországból kapott fenyőág megannyi tűlevele.

A makói szakácsok a Szent Gellértben csütörtökön a montenegrói, tegnap pedig a lengyel konyha ismert alapanyagaiból alkottak. Rozscipóban tálalt levest, valamint húsos káposztát és édes pirogot készítettek – mondta el a nemrégiben egy nemzetközi főzőversenyen ezüstserleget nyert Sarró Mihály. Ők az orjaleves, a töltött káposzta és a kapros-túrós lepény hozzávalóival igyekeztek fejtörést okozni kollégáiknak.

12 részes sorozat

Hogy melyik szakácskompánia hogyan boldogult a többiek hozzávalóival, az egy 12 részes sorozatból fog kiderülni. A stáb a külföldi forgatásokon már túl van, a mostani makói felvételt követően bő két hónap múlva várható, hogy kész lesz az anyag. Mindhárom nyelven feliratozzák, mert mindhárom országban látható lesz – Magyarországon először helyi televíziók fogják sugározni, többek között a szegedi. A makói részeket Pleskonics András műsorvezető konferálta.