A műsorról

Csapatunk olyan műsort akart készíteni, amelyben a néző a konyhán át vagyis az ízeken keresztül jut el más nemzetek kultúrájához, úgy, hogy sütés és főzés közben megismeri miként élnek máshol az emberek. Tervünk továbbá, hogy a néző a műsor segítségével ellátogathasson olyan vidékekre, amelyek mind kinézetükben, mind az emberek mentalitásában egymástól teljesen különböznek. A választás épp ezért esett a lengyelországi Skoczów-ra, ami Sziléziában, közel Beszkidák lábainál helyezkedik el, tehát hegyes vidék. Másik helyszínünk a montenegrói Tivat, ami tengerparti település, a harmadik helyszín pedig a magyarországi – hagymájáról híres – Makó, amely tipikus alföldi város az ország déli csücskében.

Mind a három településen három fős csapat vesz részt a műsorban, olyanok, akik szeretnek főzni, humorosak és szeretik azt a helyet, ahol élnek.

A sorozat 12 epizódból áll. Minden csapat négyszer főzi meg saját hazájára jellemző ételét, melynek alapanyagait elküldi a másik két ország csapatainak, akik szintén megpróbálják elkészíteni a hozzávalókból az ételt. (A hozzávalókat címke és megjegyzés nélkül kell küldeni!) Természetesen nem áruljuk el a csapatoknak, hogy mit kell főzniük vagy sütniük. Minden egyes epizód egy étel elkészítését mutatja be úgy, hogy a néző ugyanabban az időben látja, hogy hogyan készülnek a finomságok az egyes helyszíneken.

A műsornak elkészítettük a demo-verzióját. A makói csapat cipóban tálalt tejszínes hagymalevest, kemencében sült oldalast, törött paszulyt, és lekváros pitét készített, ami Makó vidékén hagyományos étel. Az alapanyagokat elküldték Skoczówba és Tivatba is. A másik két csapatnak egy-egy éjszakája volt gondolkodni, hogy mi készüljön a hozzávalókból.

Skoczówban egytálételt készítettek a szakácsok, úgy, hogy mindent beletöltöttek a cipóba. Tivatban paprikást galuskával, babbal együtt sütött oldalast, és palacsintát készítettek vendéglátóink.


A műsor nem verseny! A szakácsok mégis jutalomban részesülnek, egyszer abban, hogy meg kell enniük amit főztek, sőt vacsoravendégeket is kell hívniuk a másik pedig, hogy az egy év elteltével mind a három csapat vendégül látja a másik kettőt. Csupán akkor lesz lehetőségük megismerni egymást. A találkozást természetesen mi is megörökítjük.

A néző pedig hónapról, hónapra megismerhet egy újabb ételt, megtanulhatja annak elkészítését, és mind e közben lehetőséget kap arra is, hogy sétálhasson velünk Makón, Skoczówban és Tivatban.