Díjeső a lakiteleki filmszemlén

http://www.mno.hu/portal/679147
2009. november 27. 12:43

MNO - KN
A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület idén tizedik alkalommal hirdette meg a kistérségi és kisközösségi televíziók filmszemléjét. A szemlének november 25. és 27. között a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont.

A filmszemlére krónika, kórkép, művelődés, portré, fikciós műsorok és játékfilm kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásban kiírt határidőig a Kárpát-medencéből közel 100 nevezés érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 20 alkotás jutott – olvasható a Lakiteleki Népfőiskola közleményében.

A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere.

A zsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Alexa Károly irodalomtörténész; Apáti Miklós író, újságíró (Magyar Hírlap); Bakos István művelődéskutató; Beke Mihály András újságíró, a Film.dok fesztivál elnöke; Bíró Zoltán irodalomtörténész; Boros Bánk Levente politológus (Miskolci Egyetem); Buda Ferenc Kossuth-díjas költő; Csontos János főszerkesztő (Nagyítás); Dippold Pál főszerkesztő-helyettes (Magyar Hírlap); ifj. Fekete Gyula közgazdász; Gálfalvi György író, szerkesztő (Marosvásárhely); Havasi János, az MTV határon túli szerkesztőségének vezetője; Juhász Pintér Pál történész; Kisfaludi-Bak Judit jogász, filozófushallgató; Kovács Anita szerkesztő (Lánchíd Rádió); Mikulás Ferenc stúdióvezető (Kecskemétfilm Kft.); Néző László főszerkesztő (Magyar Nemzet Online); Okos Oszkár filmterjesztési szakértő; Ökrös Csaba lapszerkesztő (Petőfi Népe); Pósa Zoltán József Attila-díjas író, a Magyar Nemzet főmunkatársa; Siflis Zoltán filmrendező (Szabadka); Szabó László Zsolt vezérigazgató (Echo TV); Szendrő Péter rektor, emeritus (Szent István Egyetem); Tanos Miklós szerkesztő-rendező; Tóth Erzsébet költő, szerkesztő.

Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Nagykőrös, Tiszaföldvár, Tiszakécske középiskoláinak és a zentai Bolyai gimnázium különdíjait több mint 250 diák ítélte oda. Lezsák Sándor bejelentette, hogy december közepén közzéteszi a XI. filmszemle felhívását.

Díjak

A zsűri 500 ezer forintos fődíját, a Heti Válasz különdíját és a zentai Bolyai gimnázium által javasolt 50 ezer forintos különdíjat a Sziklára épített iskola című alkotás kapta, melynek rendezője Zsigmond Attila (Gyergyószentmiklós).

A Duna Televízióért Alapítvány egymillió forintos Alkotói Műhely-díját kapta a Regfilm Stúdió Kft. (Szepsi, Szlovákia).

A zsűri 400 ezer forintos különdíját, a Magyar Nemzet 100 ezer forintos, a Duna TV különdíját, valamint a Petőfi Népe ajándékát kapta a Kőműves Kelemen című alkotás, melyet Richly Zsolt (Kecskemét) rendezett.

A zsűri 300 ezer forintos különdíját, a Constantinum Katolikus Gimnázium (Kiskunfélegyháza), a Móra Ferenc Gimnázium (Kiskunfélegyháza), az Arany János Gimnázium (Nagykőrös) diákzsűrije által javasolt 50-50-50 ezer forintos különdíjat és a Pest Megyei Közgyűlés ajándékcsomagját a Hazudós egér című alkotás kapta, melyet Kiss Andrea (Kecskemét) rendezett.

A zsűri 300 ezer forintos különdíját és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat ajándékát a Vizitáció című alkotás kapta, amelyet Neuberger Gizella (Kecskemét) rendezett.

A zsűri 250 ezer forintos különdíját és a Pressburger Filmstúdió díját a Ma sincs ötös a lottón című alkotás kapta, melynek rendezője Káldy László (Kisbabot).

A zsűri 200 ezer forintos különdíját, a Hír Televízió különdíját, valamint a tiszakécskei nyugdíjascsoport által javasolt 50 ezer forintos különdíjat a Magyar Atlantisz című alkotás kapta, amelyet Vinaji Parti Andrea (Bácskossuthfalva, Szerbia) rendezett.

A zsűri 100 ezer forintos különdíját, a Magyar Televízió különdíját és a tiszaföldvári Hajnóczy gimnázium által javasolt 50 ezer forintos különdíjat a Gondalatok a családról című alkotásnak ítélték oda.

A zsűri 100 ezer forintos különdíját, a Csongrád Megyei Önkormányzat 100 ezer forintos különdíját A Tisza forrása című alkotás nyerte el, melynek rendezője Kirsch Norbert (Máramarossziget, Románia).

Az Echo TV különdíját a Jelöletlen tömegsírok című alkotásnak ítélték oda, melynek rendezője Sándor János (Szeged).

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 100 ezer forintos különdíját a Murányi-fennsík Nemzeti Park című alkotás kapta, amelyet Vörös Attila rendezett (Rimaszombat, Szlovákia).

A Caola-Alfa Kozmetikai Zrt. 100 ezer forintos különdíját a Vajdasági Hollywood című alkotás kapta, amelyet S. Gordán Klára (Szabadka, Szerbia) rendezett.