Ezüstserleget kaptak a szakácsok

http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/ezustserleget_kaptak_a_szakacsok/2108...

Szabó Imre
2009.07.30. 12:00

Makó - Ezüstserleggel tért haza a makói Szent Gellért borház és étterem két szakácsa, Sarró Mihály és Szabó Tamás egy lengyelországi versenyről. Most egy nemzetközi televíziós gasztronómiai valóságshow résztvevői.

Ezüstserleggel tértek haza a lengyelországi Skoczowban rendezett Betyárfesztivál nemzetközi szakácsversenyéről a makói Szent Gellért borház és étterem szakácsai. Sarró Mihálynak és Szabó Tamásnak ez volt az első versenyszereplése, ráadásul neves külföldi szállodák és éttermek mesterszakácsaival kellett összemérniük tudásukat. A nemes gasztronómiai versengésre Kelet- és Közép-Európából érkeztek a csapatok, összesen 9, a résztvevők teljesítményét pedig rangos nemzetközi zsűri értékelte. Mint megtudtuk, az egyetlen megkötés az volt, hogy bárányhúsból kell valamit készíteni 90 perc alatt. A makóiak egy saját ötletek és tapasztalatok alapján elkészített tárkonyos báránycsülökkel nyerték el a második díjat.

A szakácsok elmondták, hogy a versenyen győztes ételeket szeptemberben, hétvégente felveszik az étlapra – de nem a Szent Gellértben, hanem a kiszombori Rónay-kúriában, mert ősztől ott is főznek.

Most is versengenek: egy televíziós produkcióban vesznek részt, amelyben lengyel és montenegrói kollégákkal mérkőznek meg. A feladat – amelynek teljesítését filmes stáb rögzíti – az, hogy meghatározott alapanyagokból kell mindhárom stábnak tetszése, tudása és az ország konyhai hagyományai alapján ételt készítenie, az alapanyagokat pedig a három forduló alatt mindig az egyik szakács csapat válogatja össze a másik kettőnek. Hogy a gasztronómiai valóságshow hol és mikor kerül adásba, egyelőre meglepetés.

A győztes recept

Az ezüstkupával honorált tárkonyos báránycsülök titka a pácolás – a Szent Gellért szakácsai 4 napon át pácolták. A 10 személyes adaghoz 10 báránycsülök és 1 liter étolaj kell, valamint 30 deka vörös- vagy lilahagyma, 10 deka fokhagyma, teáskanálnyi köménymag és ugyanannyi rozmaring, 3 evőkanál tárkony, diónyi Piros Arany, evőkanálnyi borókabogyó, 6 babérlevél, 1 csapott kanál bors, 3 kanál só, féldeci konyak és 3 csillagánizs. Az érlelés után 180 fokon, fóliázva kell kisütni a húst, majd 15 percig fólia nélkül. Tálalni rizskörettel, tárkonymártással lehet.